חייבים לעמוד בעת אמירת אשכבה?

שאלה:

שלום, בביה"כ שלנו כאשר יש עולה לתורה בשבת , מבקש אותו העולה לעשות אשכבה לנפטר. הגבאי מבקש מכל ציבור ביה"כ לעמוד. האם יש חיוב בדבר? יש מקורות על כך?

תשובה:

אינני מכיר מנהג כזה כלל. ההסבר היחיד שיכול להיות בענין זה, הוא משום שמנהג הרבה קהילות, בעיקר מבני אשכנז ודאי נוהגים כך, שאת האשכבה לא עושים בשעת העלייה, אלא לפני אב הרחמים הגבאי לוקח ספר תורה בידו ואומר את האשכבה, ובשעה שהגבאי לוקח את הספר תורה מן הדין לעמוד לכבוד הספר תורה, כמו בכל עת שהספר חוץ לארון ואינו במקומו, ואולי מכאן הטעות… אבל מצד כבוד המת לעמוד, לא שמענו…

יום נעים.