הקלטת שיעור הרב בסעודה שלישית הנמשכת למוצאי שבת

שאלה:

בסעודה שלישית בשבת, שהרב אומר דברי תורה כשכבר מוצאי שבת, אולם הרב והציבור עדיין באמצע סעודה שלישית, האם מותר להקליט את הרב, או שמא אסור כיון שנחשב שהרב עושה מעשה אסור בעוד שאצלו זה שבת

תשובה:

לצלם או אפילו להקליט כאשר המצולם אינו מודע לכך, ודאי מותר, כיון שהמצולם אינו שותף כלל למעשה, אולם כאשר הוא מודע לכך, להקליט יש להחמיר ולאסור, שהרי בכל מילה שהוא אומר הוא בעצם מקליט את עצמו והפעולה מתבצעת על ידו, אבל לצלם נראה שמותר, כיון שהפעולה מתבצעת לגמרי על ידי המצלם שכבר הוציא שבת.

מקורות:

ראה שו”ת באר משה ח”ז קונ’ אלקטריק סי’ מב שהחמיר מאוד בהקלטה, אמנם ראה בתשובות והנהגות ח”ד סי’ עו שצידד להקל אף בזה אף שלא הכריע בדבר לגמרי.