הנאה ממלאכה אסורה בשבת במוצאי שבת / מקרר בשבת

שאלה:

שלום רב! במעונות משותפים לדתיים וחילוניים יש מקרר, בשבת- האור סגור במקרר אך לאחרונה ישנה תקלה- הדבק אינו מחזיק את החלק שמכבה את האור ומשתחרר והאור נדלק. במצב כזה שהאור נדלק והמקרר פתוח- מי ששומר שבת כמובן אינו נוגע והמקרר נשאר פתוח עד מוצ"ש אבל מי שחילוני סוגר את המקרר מחשש שהאוכל/ המקרר יתקלקל. האם האוכל שנמצא במקרר מותר באכילה במוצ"ש? שכן ללא סגירת המקרר על ידי מי שאינו שומר תור ומצוות ייתכן והיה מתקלקל. האם זה מותר בדיעבד ? או לכתחילה? שכן ייתכן והמקרה יחזור על עצמו חלילה שכן מדובר במגורים משותפים.

תשובה:

מניעת נזק אינה נחשבת הנאה ואין איסור להשתמש באוכל הזה. מה שיותר חשוב, זה לדעת שבכל המקררים החדשים היום יש הרבה חיישנים שמופעלים מידית בכל פתיחה של המקרר, ולכן במקררים אלו לא מספיק לכבות את הנורה! יש צורך בהתקן שבת שמבטל את פעולת החיישנים ל24 שעות, או לחילופין להשתמש בשעון שקע שמכבה את המקרר בזמנים מסויימים ורק אז מותר יהיה לפתוח [כאן בכל מקרה היית מעדיף התקן שבת כדי לזכות גם את החילונים במניעת חילול שבת] תפנו למשמרת השבת או למכון הטכנולוגי להלכה ותתייעצו ספציפית לגבי סוג המקרר שלכם, האם הוא כזה וצריך התקן שבת או לא. תמצאו אותם באתרי האינטרנט שלהם.

שבוע טוב.