עניית קדושה באמצע שמונה עשרה או ברכות קריאת שמע

שאלה:

בס"ד שלום רב לכבוד הרב. 1. יצא לי מצב כמה פעמים שאני נמצא בתפילה שמונה עשרה, והש"צ מתחיל חזרת הש"צ ומגיע לקדושה. מה עלי לעשות. אם זה תלוי היכן אני נמצא בשמונה עשרה, אם הרב יכול לפרט בתשובה. 2. קרה לי לצערינו, שאני הייתי בברכת אהבת עולם או באמצע קריאת שמע, והחזן של אותו מניין התחיל קדושה או ששמעתי ממנין ליד. מה עלי לעשות?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר שומעים קדושה שותקים וממתינים ומכוונים על תנאי, שאם הקדושה היא הפסק אינני רוצה לצאת ידי חובה מהחזן בשומע כעונה, אבל אם אינה הפסק אני בהחלט רוצה לשמוע ממנו [ולכן גם החזן ידע שעליו לכוון להוציא את השומעים ידי חובה]. ראה תוס’ בסוכה לח ב. במידה וכבר סיימת שים שלום, יש לומר יהיו לרצון ולענות רק את הפסוקים קדוש וברוך [בלי נקדש וכו' וימלוך וכו'], ואחר כך להמשיך באלוקי נצור.

לגבי ברכות ק"ש: בין הפרקים, כלומר בין ברכה לברכה מותר לענות אמן של כל הברכות וקדושה רק הפסוקים קדוש וברוך, באמצע ברכה מותר לענות רק אמן של הא-ל הקדוש ושומע תפילה אמן יהא שמיה רבה וקדושה באופן האמור.