תיון עם מסננת בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב, קומקום שמכניסים אליו מלמעלה מסננת ובתוכה שמים נענע ותיונים, (אפשר למלות את המים עליה או לפני ששמים אותה) האם מותר להשתמש בו בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר העלים מעורבים בנוזל נחלקו בזה כידוע הדעות: השביתת השבת בורר בא"ר ס"ק מט, נב כידוע צידד להחמיר בזה, שאף אם משתמש בתמצית מיד עדיין זו ברירה בכלי ואסורה, אולם החזון איש סי' נג נקט שזה אינו ברירה בכלי אלא כדרך המשתמשים בשעת אכילה והתיר זאת. כאשר המים למטה ואתה שם את זה למעלה נראה פשוט שלכל הדעת אסור. למעשה יש להחמיר ולא להשתמש בתיון כזה.

כמו כן, כמובן דברי החזון איש אמורים באוםפן שכל העלים מבושלים לפניט שבת, אם התיון והנענע למעלה ולא התבשלט העדיין יש בזה בעיה של איסור בישול כמובן! וזו עוד סיבה להחמיר ביותר באופן שאינם מעורבים.