הבדלה לפני ערבית / התפלל מוסף של יום טוב במקום שחרית

שאלה:

בטעות התפללתי תפילת מוסף של שלושה רגלים (והזכרתי את מאורע היום של שמיני עצרת) במקום את תפילת שחרית. 1. האם יצאתי ידי חובת תפילת שחרית? 2. האם כשהציבור יגיעו למוסף עלי להתפלל שוב את תפילת מוסף של שלושה רגלים? 3. האם מותר בשעת הדחק (כגון שמישהו צריך לנסוע מייד בצאת החג ואם לא ישמע הבדלה ממני לא יעשה לעצמו הבדלה יותר מאוחר) לעשות הבדלה לפני שמתפללים ערבית? 4. אם מותר לעשות כך, מה הדין לגבי אמירת 'אתה חוננתנו…" כאשר כן מתפלל ערבית של צאת החג לאחר שכבר עשה הבדלה? בתודה

תשובה:

1. 2. אדם שהתפלל מוסף של יום טוב במקום שחרית של יום טוב: אם עוד לא סיים תפילתו, יחזור לברכה רביעית ומשם יאמר כהלכה, סיים תפילת שמונה עשרה יחזור לתחילתה ויתפלל שחרית, ושוב לא יתפלל מוסף. עבר זמן שחרית – יתפלל מנחה פעמיים.

3. מותר בשעת הדחק להבדיל לפני ערבית.

4. גם מי שכבר הבדיל על הכוס אומר אתה חוננתנו בתפילת ערבית, ראה משנה ברורה סי’ רצד ס”ק א.

מקורות:

1. 2. ראה שגיאות מי יבין סי' מט סעי' יז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ישר כח גדול!
    לגבי שאלות 1 ו2 מאוד אשמח לקבל את המקורות לתשובה. אין לי את הספר 'שגיאות מי יבין' כך שזה לא עוזר לי מצד רצוני לראות את הדברים בפנים. בנוסף רציתי לשאול האם בפסיקות שלכם אתם מציינים שינויים באם יש בין בני אשכנז לבני עדות המזרח. בברכה

  2. על הקדמת מוסף לשחרית ראה תהילה לדוד סי' קח ס"ק יא, ובכל הנדון הזה ראה בהרחבה במשנה ברורה סי' רסח ס"ק יד, טז וביאור הלכה שם, וע"ע משנה ברורה שם ס"ק טו, יז.