חימום אוכל על גז בשבת

שאלה:

שלום אם הגז היה דלוק לפני השבת ונשאר דלוק כל השבת. האם ליהודי מותר לחמם עליו אוכל מבושל?

תשובה:

שלום וברכה

אסור לחמם עליו אוכל, אפילו הוא מבושל ויבש, משום "איסור חזרה". כלומר, כפי המבואר במשנה בתחילת פרק שלישי משבת ובשו"ע בסי' רנג, חכמים אסרו להחזיר מאכל לאש בשבת במקום ובאופן הראוי לבישול, משום שהוא נראה כמבשל. להחזיר לאש מותר רק בהתקיים שלושה תנאים: מדובר באש גרופה וקטומה, כמו פלטה חשמלית שאין בה אש גלויה וגם אין בה אפשרות לשינוי מצב החום, ובאופן שכאשר הסיר מהאש היתה כבר דעתו להחזיר את המאכל לאש, והתנאי השלישי, המאכל עודו בידו ולא הניח אותו לא על הריצפה ואפילו לא על השיש מרגע שהסירו מהאש.

כמובן בחג הדין שונה שהרי גם הבישול מותר באופן זה…

חג שמח.