מנגל ביום טוב

שאלה:

האם מותר לעשות מנגל ביום טוב, והאם יש חילוק בזה בין גז חשמלי וגחלים?

תשובה:

מועדים לשמחה,

מותר לעשות מנגל ביום טוב, למרות שבהנחת הבשר הגחלים מתעממות מעט, וכן על ידי הנפנוף, כיון שהמטרה הכללית היא הגברת האש ולא כיבויה והדבר נעשה כחלק מהבישול. כך מבואר בגמרא בשבת קלד א ובביצה כג א, וראה שו”ע סי’ תקז סעי’ ד וגדר הדברים במגן אברהם שם ס”ק ט, ובביאור הלכה שם. וכן מבואר ברמב”ם הל’ יו”ט פ”ד הל’ ו, וראה עוד במור וקציעה סי’ תקיא.

וכן לגבי נפנוף אין בכך כל בעיה, ראה במשנה ברורה (סי’ תקב סק”ו).

כמובן כיבוי הגחלים אחר כך אסור, וכן בגז, ההדלקה תהיה מאש קיימת והכיבוי אסור.