איך ההורים צריכים לפנות לבנם הרב?

שאלה:

שאלה מעניינת: האם אדם שלמד ונהיה רב עם קהילה, כיצד הוריו צריכים לקרוא לו , בשמו או בתואר רב? וכן מה הדין לאחיו? ומה הדין לחמיו וחמותו? תודה רבה

תשובה:

מנהג העולם וכך היא הסברא, שכיון שהוא מחוייב בכבוד הוריו ובכבוד חמיו וחמותו, אין חיוב להיפך, כלומר הם רשאים לפנות אליו כדרך שהורים פונים לילדיהם ולא צריכים לכנותו רב. אבל יתר על כן, גם לגבי אחיו או חבריו הקרובים וכו', הסיבה להקפדה לכנות אדם כזה רב וכדומה, היא משום שכך היא הדרך המכובדת לפנות אליו וכאשר אדם יפנה אליו בשמו או בכינוי חיבה שלו יש בזה זילזול בכבודו. ממילא הכל לפי הענין, וכיון שבין האחים במשפחה אין בזה כל זילזול, ואדרבה לפנות אליו הרב כהן וכדומה זה דרך ריחוק ולא כקריבה הראויה, אין כל בעיה לכנותו בשמו, שכן כך הוא כבודו… שונה הדבר מאוד כאשר סתם אדם מהקהילה פונה אליו בכינוי חיבה שזה כמובן אינו לכבודו. גם אחיו לא יכנוהו מוטי חזקי בפני אחרים, כיון שכך הוא מתבזה בעיני תלמידיו, בקיצור הכל לפי הענין.

חג שמח.