חזקה על סוכה בשטח המשותף באופן המעכב בנייה והרחבה של שאר הדיירים

שאלה:

שלום רב לכבוד הרבנים הגאונים שליטא חג שמח ומועדים לשמחה. שאלה בדבר אדם שבונה סוכה בשטח המשותף כבר כמה שנים צמוד לבניין מגורים משותף. וכעת השכנים רוצים להוציא מרפסת בגובה מעל הסוכה באופן שעל ידי כך תתבטל חלק ניכר מן הסוכה. נ. ב. במקרה דנן השכן טוען בנוסף שהוא קנה בעל פה וללא ניירות ובוודאי ללא כל רישום והוכחה את השטח המדובר מהקבלן, למרות שמדובר בחצר משותפת לכל דבר ועניין. על פניו טענה זו נראית מגוחכת וחסרת היגיון אבל זה מה שהוא טוען. והשאלה האם חזקת בעל הסוכה יכולה למנוע משאר השכנים להוציא מרפסת ? תודה רבה ותזכו להגדיל תורה ולהאדירה

תשובה:

שלום וברכה,

בניית סוכה ברכוש המשותף אינה חזקה, מאחר ובניית סוכה נחשבת לשימוש סביר ברכוש המשותף, ואין חזקת לשותף בחצר השותפים.

שכן שטוען שקנה את השטח, אם השטח רשום כשטח משותף, לא נאמן בטענתו שקנה את השטח. אמנם יכולה להתקבל טענתו שרוצה להרחיב את המרפסת על חשבון השטח המשותף, אם כל השכנים גם יקבלו חלק בשטח המשותף, בשטח זה או אחר. דהיינו שיוכלו לטעון שרוצים לחלוק את השותפות כדי להרחיב. אמנם צריך הסכמת השכנים או דיון בבית דין, כדי לברר שהחלוקה תהיה הוגנת וטובה לכולם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה משנה ב"ב דף מב ע"א. וש"ע חו"מ סימן קמט.