שהחיינו על הלולב אם שכח ביום הראשון

שאלה:

שלום הר', ב' שאלות: 1. גבר ששכח לומר שהחיינו בעת נטילת לולב ביום הראשון, המ"ב כותב שיכול לומר כל ז' ימים. האם אפשרי לא לחכות ליום השני וכבר ביום הראשון לבקש מאשתו (אשכנזייה) כשמנענעת ואומרת שהחיינו להוציא אותו י"ח? האם מוציאה אותו? 2. מה שהרבה גדולים דיברו על שיטת החילוקים ויצאו נגדה, כמו המרה"ל מפראג ועוד רבים, לא הבנתי על מה מדובר. אפשר דוגמא לחילוק או פלפול של הבל (כלשון המהרש"א ב"מ פה) וחילוק של אמת? תודה והמשך חג שח

תשובה:

שלום וברכה

1. כמובן שלא, משתי סיבות: א. היא הרי לא מצווה במצוה זו. ב. וזה העיקר… הרי ברכת שהחיינו צריכה להאמר בשעת קיום המצוה, מה יעזור לשמוע זאת בשעה שמישהו אחר מקיים את המצוה הרי בשבילך זה לא זמן המתאים לברכה.

2. אינני יודע משום ששיטה זו אינה קיימת היום כלל… היום הלימוד העיוני בישיבות מושפע מאוד מתורת הבית הלוי ובנו הגר"ח ועוד רבים מגדולי ליטא, ולא מצוי בכלל ענין שיטת החילוקים. אפילו השיטה הפולנית ההונגרית שכן מצויה מאוד בספרים, כבר אינה בשימוש היום. כמובן לא מדובר בסתם חילוק של הבל, מדובר בגדולי עולם…. אלא בשיטה מסויימת.