נטל לולב יו"ט ואח"כ גילה שהערבות היו של חתנו

שאלה:

שלום לרב
מקרה שקרה החג. חתן וחמיו החליפו את הערבות בניהם ללא ידיעתם וודאי ללא קנין – מה עליהם לעשות אחרי שנטלו את הלולב וברכו דהיינו כל אחד ברך לא עם הערבה שקנה?

תשובה:

מועדים לשמחה,

במקרה כזה ודאי צריך לשוב וליטול שוב את הלולב אם גילו את הטעות לפני סוף היום. למרות שדעת הש"ך בסי' שנח שאם יכול להשתמש ללא רשות אם הוא בטוח שחברו ירשה לו. וגם במקרה זה ודאי יש סברא שניחא ליה לאדם שייעשה מצווה בממונו. אבל לשם מצוות לולב אנו זקוקים לבעלות – לכם. וקנין לא שייך לעשות כשאין לא עת מקנה ולא דעת קונה – שהרי שניהם לא ידעו על הטעות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש לומר כאן דדעת קונה לא צריך הואיל וסגי במעשה קנין גרידא דדעת אחרת מקנה שאני כמבואר בראשונים יבמות נב ובקצות סימן רעג ולגבי דעת מקנה סגי בהא דניחא ליה כמבואר בסימן יד וברמב"ם לגבי מקדש בתמרה ואף שכתב דהוי ספק קידושין ראה במשנה למלך שפירש דהוא לענין אם יש בו שוה פרוטה ואף דבסימן תרמט מבואר דלא מהני התם שאני הואיל ובאתרוג קפדי אינשי

  2. לא מצאנו שאדם יכול לקנות חפץ של חברו ויהיה שלו לגמרי כאשר אין לא דעת קונה ולא דעת מקנה. וכל המקרים שהוזכרו זה בהפקר, או דעת אחרת מקנה.