סיכוך על ידי גוי ביום טוב

שאלה:

1. מה עושים אם בשבת הסכך עף כולו ולכן הסוכה נפסלה? 2. מה הדין ביום טוב? 3. האם יש חילוק בין סכך לדופן בעניין הנ"ל? 4. האם לישון בבית?

תשובה:

שלום וברכה

בפרי מגדים בסי' תרכו ס"ק ח מסתפק בשאלה זו, האם מותר לסכך את הסוכה ביום טוב על ידי גוי, אחר שזה איסור דאורייתא של אוהל, ואמירה לגוי באיסור דאורייתא אסורה אפילו לצורך מצוה, אמנם בביכורי יעקב שם ס"ק יא מצדד להקל מכמה טעמים אבל סיים שלדינא צ"ע, ויש שהקלו בזה כאשר רק חלק מהסכך עף, משום שאז זה רק מוסיף על האוהל, ומכל מקום כדי שלא לבוא לנדון זה, יש לקשור את הסכך היטב בסיבי גאווה שאינם מעובדים [זה נמכר בכל המקומות שמוכרים סכך קיינעס] ולא בסתם חבל כדי שלא יהיה דבר המקבל טומאה, ואם זה קשור נכון זה לא יעוף.

לגבי דופן, אם היא נצרכת להכשר הסוכה זו מחיצה המתרת ואסור, אם אינה נצרכת זה מאוד תלוי באופן הדבר אם יש בזה איסור בונה או לא, עכ"פ דופן שעשויה נורמלי ודאי לא עשויה ליפול…

אדם שזה קרה לו [?] יש לו לישון אצל חבר, אלא אם כן מאוד לא נעים לו עד כדי שהוא מצטער הפטור מן הסוכה.

חג שמח.