קנין בלולב לאדם מבוגר הסובל מאלצהיימר

שאלה:

אבא שלי קשיש עם אלצהיימר לא מתמצא כמעט במקום ובזמן. השאלה לגבי הלולב אם אתן לו את שלי ביום הראשון במתנה ע"מ להחזיר הרי שאין לו דעת לא לקנות ולא להקנות ולכן אני שואל האם כדאי לקנות לו מכספו ארבעת המינים ואז הם יהיו שלו כי סוף סוף זה כספו או שבין כה אין נפקא מינה וזה הוצאה מיותרת ומספיק שאתן לו את שלי כנ"ל (כמובן לאחר שאני אצא ידי חובתי) בברכת שנה טובה וחג שמח לכל הרבנים של האתר הקדוש

תשובה:

שלום רב,

אם זה המצב שאין לו דעת לקנות ולהקנות, אז הוא פטור ממצוות לולב. ואם כך, אסור לך לרכוש מכספו. אתה אפוטרופוס על כספו להוציא עבורו דברים הנצרכים לו ולא דברים שאינם נצרכים לו. שוטה פטור ממצוות, ואפילו אם קיים מצוות אין זה נחשב לו לקיום מצווה כמבואר בראש השנה כח,א לגבי שוטה שאכל מצה ובהמשך הלילה התפקח. אבל אם יש לו מצבים שניתן לשוחח איתו באופן נורמלי. והוא מבין את המשמעות של קנין בלולב אתה ודאי יכול לתת לו את שלך כפי שכתבת. (ראה בשו"ת אגרות משה אבה"ע ח"א סי' קכ שגם אם שוטה לדבר אחד פטור מכל המצוות, אם הוא מבין בקניינים, הוא יכול לקנות ולמכור).