תפילין שאבדו כמה משלם

שאלה:

שלום וברכה אברך ביקש ממני למסור את התפילין של הבר מצוה שלי לחייל ללא תפילין וסרבתי, ואחרי שלחץ עלי הסכמתי בתמורה לדמי רצינות 400 ש"ח, אף שהתפילין מאוד יקרות לי. (יש לי תפילין מהודרות יותר ליומיום). עד היום לא קיבלתי את ה400. החייל מסר אותם לסופר סת"ם, והלה אמר שהן צריכות תיקון. הוא אמר "לא לא אני רוצה תפילין בלי בעיות, אשיג אחרות, את אלו אתה יכול לקחת", ומסר אותם לסופר, והסופר העביר אותם הלאה. לאחר זמן התחרטתי שמסרתי את התפילין הכ"כ יקרות לי, ואז גיליתי שמסרו אותן ואבדו עקבותיהן, וכאבתי מאוד על זה. מה הדין במקרה כזה? כמה אני יכול לתבוע? הערך של התפילין הללו הוא הרבה יותר מכסף בעיני, אבא שלי התעצב לדעת שנתתי אותן. הסופר שראה אותן אמר ששוויין 1000 ש"ח. ברוכים תהיו

תשובה:

שלום וברכה,

בכל חיובי מזיק משלם המזיק את שומת הנזק, ולא מתחשבים בערך הרגשי שהיה לבעלים. ולכן אם עלותם של התפילין הינם 1,000 ש"ח חייב המזיק לשלם את ערכם בלבד.

יש להתיישב בדבר על מי יש להגיש את התביעה האם רק על הסופר, או שניתן לתבוע גם את החייל או את האברך (אם הסופר לא ישלם), ויש לברר את הפרטים המדוייקים כדי להשיב על כך.

בהצלחה.