בגרמתי נעשתה תאונה

שאלה:

שאלה בחושן משפט. עמדתי לצאת מחנייה ברחוב יחסית צר. התחלתי קצת לצאת מהחנייה ללא תשומת לב למכוניות שעל הכביש ואז בלמתי כי ראיתי שאוטו מתקרב. הוא נבהל כי קצת יצאתי ולכן גם הוא בלם למרות שאני בלמתי ובאמת הוא היה יכול לעבור, וכתוצאה מזה הרכב שמאחוריו נכנס בו. ברוך ה' אין נפגעים בנפש אני רק מתלבט האם אני חייב פה ממון? או בדיני שמיים.. אני גם לא יודע מה החוק במקרה הזה והאם זה משנה…

תשובה:

שלום וברכה,

במקרה של תאונה מאוד מתחשבים בחוק, מאחר והחוק קובע איך לנסוע בכביש, ולפי זה אנו קובעים מי אשם בתאונה. כמדומני שהחוק קובע שהאחרון הוא אחראי על הנזק מאחר והיה צריך לשמור מרחק.

אתה שלא הזקת בפועל אלא רק גרמת לנזק אין זה אלא גרמא בנזקין, ואינו גרמי כיון שאין הנזק ודאי. ויתכן שאף בדיני שמים אינך חייב כיון שהנהג האחרון לא שמר מרחק, ומסתבר שאין עליך חובת תשלומים. אמנם כדאי לברר האם לפי החוק אתה חייב.

בהצלחה.