קניית מקומות לתפילה בימים נוראים

שאלה:

האם מותר ללכת לבית כנסת ביום כיפור בלי לשלם ואני יודעת שיש מקומות פנויים כמו בכל שנה. השאלה היא אמרו לי שהתשלום הוא בעצם על זה שאני מתפללת שם כל השנה סוג של וועד בית כזה אז אני לא יודעת אם לקנות מקום? ואם קניתי לראש השנה ביום כיפור אני יכולה שלא לקנות?

תשובה:

שלום וברכה,

בית כנסת שדורש תשלום מאת כל המתפללים, ואוסר להתפלל לא קניית מקומות בבית כנסת, חל חובה על כל מתפלל לשלם על המקום שמתפלל.

בית כנסת שמוכר מקומות, ומציין את המקומות שנמכרו, ונשארים מקומות שלא נמכרים, יש לפרש שמוכרים רק למי שמזמין מראש ואילו את שאר המקומות מניח לאנשים שלא קנו מראש. ובזה מותר לשבת במקומות שלא נמכרו.

הקנייה של ראש השנה לא קשורה ליום כיפור.

מומלץ לרכוש מקום ולא לקמץ בהוצאות כה חשובות. קניית מקומות בימים נוראים הינם חלק משמעותי להחזקת בית הכנסת, ועל כל אדם להטות שכם ולשאת בהחזקת מקדש מעט.

בהצלחה וגח"ט

מקורות:

מעיקר הדין ניתן לכפות את כל בני העיר לשאת בתשלום של בית הכנסת כמובא בשו"ע חו"מ סימן קסג סעיף א. בזמנינו יש הרבה בתי כנסיות בעיר וכל אחד הולך למקום אחר, ולכן קשה לכפות את בני העיר על החזקת בית כנסת, שכל אחד אומר אני מתפלל במקום אחר. אך בית כנסת עצמו יכול לכפות את המתפללים שלא ישבו במקומות בית הכנסת ללא תשלום.