נקיון הידים לפני אמירת ברכה – מקומות המכוסים

שאלה:

לכבוד הרב הנכבד שלום רב שאלה: ההאם מותר להגיד שמע ישראל ולברך אחרי שנגעתי בנעליים או במקומות מכוסים בלי ליטול ידיים אלא רק לשפשף אותם בבגדים? תודה וגמר חתימה טובה

תשובה:

בשעת הדחק שאין מים בסביבה או מי שנמצא באמצע שיעור תורה וכדי להמנע מביטול תורה אינו רוצה ללכת לכיור, אפשר לסמוך על דברי הפוסקים ולשפשף ידיו בבגד או בשאר מידי דמנקי, ולאחר מכן כשיהיה מצוי ליד מים יטול ידיו להעביר הרוח רעה.

מקורות:

משנה ברורה סי’ ד’ ס”ק ס”א, וראה גם בציץ אליעזר חלק ז’ סימן ב’ באריכות.