מה בין מחילה לסליחה?

שאלה:

בוקר טוב מה הבדל בין מחילה סליחה וכפרה? למה אנו עושים וידוי ביום כיפור אפילו בתוך חצי שעה כמה פעמים ולא חוששים לכלב שב על קירו? למה מקבלים כפור דוקא בברכת שהחינו? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

יש בענין זה מחלוקת בין הפרשנים: רבי אברהם בן הרמב"ם בפירושו לברכת שלח לנו מבאר, שמחילה היא על הפגיעה בכבוד המלך אבל אין תיקון לעוון עצמו, והסליחה היא מחיקת העוון עצמו. המשך חכמה ויקרא טז מבאר, שמחילה היא על עבירות שבין אדם לחברו וסליחה על עבירות שבין אדם למקום. לפי דברי רבי אברהם בן הרמב"ם לא כל כך מובן הנוסח מחילה לחטאים וסליחה לפושעים, כי בעצם בחטא שוגג אין כל כך פגיעה בכבוד המלך והעיקר הוא עצם העוון ואילו בפשע יש פגיעה בכבוד המלך, אבל יש ליישב. כפרה היא גמר נקיון החטא אחרי הסליחה.