גיור לחומרה בזמן הריון – שידוך לכהן – המשך

שאלה:

שלום לרבנים.
ברצוני לדייק את השאלה ששאלתי לפני מספר ימים, בנוגע לשדך לכהן אשה שאמא שלה עברה גיור לחומרה בזמן הריונה (מושם מה זה לא נותן לי להגיב שמה בתגובות…).

גיור לחומרה בזמן הריון – שידוך לכהן

מדובר על מקרה שהאמא יודעת שהיא יהודיה.
בגלל שהיא עלתה מברית המועצות, אז לא היו לה את המסמכים המקוריים שמעידים על יהדותה.
ולכן ברבנות העבירו אותה גיור לחומרה. לכל מקרה…
האם הבת שלה מותרת לכהן?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

אם אין לה ראיות לכך שהיא יהודיה. אז ההלכה קובעת שהולכים לפי הרוב מברית המועצות שאינם יהודים. וממילא הגיור בעצם הוא מעיקר הדין. ואמנם היא טוענת שהיא יהודיה. וכתבו התוס' ביבמות מה שרוב הבאים לפנינו בתורת יהדות ישראלים הם. אבל זה רק כאשר הם מגיעים בתורת יהדות, כלומר, מקיימים מצוות, מדברים את השפה, נראים כיהודים וכד'. כך כתבו בשו"ת חוט המשולש סי' ה' (שמדברים באידיש) ובשו"ת היכל יצחק ועוד שרק כאשר הם מתנהגים כיהודים הם שייכים ברוב הזה. (אמנם בשו"ת אגרות משה אבה"ע ח"ג סי' ו' וסי' ח' כתב קצת אחרת, אבל גם הסברא שכתב שם לא שייכת היום ברוב המקרים). לכן כאמור, אם אין ראיה ליהדות. הגיור הוא מעיקר הדין.

יחד עם זה, יתכן מאד שהיתה לה ראיה אבל היא לא הספיקה ואז צריכים לדעת איזה ראיה היה בידה. ונקודה נוספת, יתכן שהיום כאשר היא ודאי יהודיה, יש מקום לומר שהיא נאמנת לטעון שמאז ומעולם היתה כזו. אבל לשם כך צריכים לדעת פרטים נוספים.

עוד נקודה שהזכרתי לפני כן, אם אכן היא בטוחה שהיא יהודיה ורק אין לה מסמכים, היום ניתן להוכיח את זה באמצעות בדיקת דנ"א.

אוכל לפרט יותר בשני הנקודות האחרונות בשיחה טלפונית

הרב זאב ליטקה

גמר חתימה טובה