ניכוי הוצאות בחישוב מעשרות

שאלה:

שלום הרב, אשמח לדעת האם יש דעות מקילות בהלכות מעשר-כספים, לעניין ניכוי הדברים הבאים: א. הוצאות טיפול ברכב שמשמש ברובו לנסיעה לעבודה. ב. לימודי תואר ראשון לשם עבודה ג. מעון לילדים (בעיקר בשעות העבודה) ד. תשלומים על הדרכת-הורים פרטנית (עקב קשיים עם ילד מסויים) ובכלל, האם אדם שיש לו הכנסה נמוכה אך חסכון משנים קודמות – חייב במעשר? או לחלופין זכאי לקבל מעשר?

תשובה:

שלום וברכה

כל הדברים הנ"ל למעט הדרכת הורים ניתן לנכות מכספי מעשר [לגבי הוצאות הרכב תנכה באופן יחסי לשימוש לצרכי העבודה], כשיש לך כספי חסכונות והם לא מיועדים למשהו מסויים שאתה נזקק לו אלא רק לעת הצורך, אינני חושב שניתן לוותר על מעשר או לקבל כספי צדקה, אבל אם זה כסף שחסכת לנישואי ילדים וכדומה והשימוש בו יפגע בכך, מסתבר שיש להקל שלא לתת מעשר אבל אין טעם לקבל כספי צדקה.

שיהיה שנה של שפע רב בכל התחומים!