רחיצת גדולים בחמין ביו"ט

שאלה:

שלום וברכה רציתי לשאול בעניין רחיצת כל גופו ביו"ט בחמין, בשו"ע ומ"ב תקי"א מבואר כי טעם שלא התירו אלא פניו וכו' [מקצת גופו] אינו אלא כי רחיצת כל גופו אינה אלא למעונגין וכו', והנה בימינו שמנהג הכל לרחוץ כל גופם בכל יום ממש אף בחורף, האם אמרינן שדין זה נשתנה ורחיצה בחמין ביו"ט חשובה כדבר השווה לכל נפש, השאלה מתייחסת למקום הצורך כגון בשני ימים טובים הסמוכים לשבת כפי שהיה בר"ה בשנים קודמות, שאחר יומיים כבר נעשה סבל של ממש ונכנס כך לשבת… ובעניין זה על הצד שיש מקום להתיר או עכ"פ לעניין רחיצת תינוק שהותרה אף לכל גופו, – מה הדין של מערכת המים הסולארית המתחממת מאליה ע"י השמש אם חשוב כמים שהוחמו ביו"ט ע"י ישראל או שדינם שונה, וכן מצד פתיחת הברזים שמכניסה מים חדשים המתחממים והוא בישול שלא לצורך אכילה אלא רק לצורך רחיצה. יישר כח.

תשובה:

בשמירת שבת כהלכתה בתחילת פרק יד בהערות עאומד על הערה זו בשם הגרש"ז אויערבך, אולם למעשה נמנע שם מלהתיר איסור שמפורש בגמרא ובשלחן ערוך… עיין שם.

שנה טובה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. שלום.
    הרב עובדיה מתיר, לכאורה, כאשר יש שני ימים טובים, כגון בגולה.(ואולי ניתן לדמות את זה לראש השנה, בזמנינו).
    כך השיבו לי בעבר, באתר "הלכה יומית" (של הנכד של הרב):

    שלום,
    ראשית כל, דבר שנאמר בפירוש בגמרא שאינו שווה לכל נפש וחכמים הגדירוהו לאיסור, קשה מאד להקל בו. ועוד, שגם בזמנינו מתקלחים פעם אחת ביממה בדרך כלל. וביום טוב אחד אין חובה לרחוץ כל גופו, שהרי בכל שבת הוא רגיל לרחוץ בערב שבת ותו לא. וביום טוב שני של גלויות מותר לרחוץ כל גופו כמו שכתב בחזון עובדיה יום טוב עמוד קנז. ואין זה נכון שרגילים להתקלח פעמיים בכל יום, שאין זו דרך רוב בני האדם כלל. ואדרבה, לדברי הרופאים אין זה בריא לרחוץ יותר מפעם ביום.
    בברכת התורה, שנה טובה ומבורכת,
    הלכה יומית

    לינק: http://halachayomit.co.il/default.aspx?HalachaID=1996

    שלום כבוד הרב.
    לכאורה, צריך להתיר לכתחילה לרחוץ כל גופו, במים שהוחמו באמצעות טיימר.
    אע"פ שהשולחן ערוך אסר כל גופו, זה היה בזמניהם. הכל השתנה. ההיגיינה והרגילות בימינו היא להתקלח פעמיים ביום.
    תודה ושבת שלום