לשקר במילוי טפסים לאירגון צדקה

שאלה:

שלום וברכה רציתי לדעת האם מותר למלא טופס לעזרה לחג לאחד הארגונים שמחלקים על שם משפחה מרובת ילדים כדי שיתנו סכום נכבד ולאחר מכן אני אחלק את הכסף גם למשפחה מרובת ילדים אך לעוד משפחה שאני יודע שהאמצעים שלהם דחוקים ואף דחוקים יותר, הארגון לא איכפת לו כמה הכנסה או משהוא הוא רוצה ממני 5 טפסים אז אם אביא לו משפחות קטנות יצא לדוגמא 200 לכל אחד אך אם אביא לו משפחות גדולות יביא 400 לכל אחד, והארגון אומר לי מלכתחילה שלא איכפת לו את מי אני מגיש להם, ובתוך השאלה הזאת גם כלפי המשפחה שרשמתי אותה האם אני חייב לתת להם את כל הסכום דהיינו האם הם זכו בזה או שמלכתחילה אני לא רוצה שיזכו בזה ואז אני מחליט לחלק למשפחות הנזקקות יותר

תשובה:

יש לעשות הכל בדיוק לפי כלליו של האירגון, אחרת יש בזה איסור גזל. אם האירגון מחלק למשפחות ברוכות ילדים הרי שיש להגיש רק משפחה כזו, ואין כל היתר לשקר או לשנות ברישום ובודאי אין היתר להרויח דמי תיווך בכסף זה. תנהג לפי הכללים שכתבו ורק כך למלא את הטפסים.

שנה טובה ומתוקה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. א. הכותרת לא נכונה – לא שאלתי אם לשקר בטופס זאת לא עלתה על ליבי , השאלה היתה ואנסה לפרט יותר יש ארגון חילוני שמחלק כסף לסטונדטים וגם למשפחות והוא לא מחלק לפי המשפחה אלא לפי החברים בארגון ורק כדי לצאת חובת הרשיות הוא מחייב למלא טפסים , אבל בפועל הוא אומר תמלא איזה משפחות שאתה רוצה (כמובן שיהיו מרובות כדי שהמתן יהא יותר מעניין לפי הכללים שהוא מפרסם) ובזה אני בא לעשות צדק עם משפחות שבאמת נזקקות – והשאלה היתה אם אני רושם שם של מישהוא (בין הוא יודע מזה או שלא יודע מזה) האם הוא זכה בזה או שמה שאני מתנה שלא יזכה בזה מועיל
    ב. במה שהזכרתם דמי תיווך – מה שונה מגבאי צדקה שהרב אלישיב והרב אויירבך גם בדורנו אמרו שאפשר לקחת משהוא סימלי
    ג. אם המי שרושמים לו יודע שרושמים אותו על מנת שהוא ועוד אחר יקבל – מאי שנא מאדם שקיבל סכום ואח"כ רוצה לתת מחציתו למישהוא אחר , לא היה בזה לעולם תנאי רק לו.
    ד. כל הארגונים מקבלים את הכספים שלהם מתורמים ואז יש שמתחסדים להגביל את זה לפי העניין שלהם בתנאים כאלו וכאלו כדי שיספיק להם החלוקה וכד'. ואדרבה זה לא על דעת התורם כפי שדיברתי מספר פעמים עם אנשים שתרמו שהיתה דעתם בלי חוקים והגבלות ולפעמים דעתם היתה הפך מדעת הארגונים המחלקים.
    ה. בכלל האם איסור גזל שייך בכספי צדקה? את הארגון הוא לא גוזל כי זה לא שלו, הוא סך הכול מוליך ומביא עם הנאת חלוקה ותשורה לעצמו, את התורמים רוב רובם של נדיבי העם (אני לא מדבר על מי שתורם 10 ש"ח ומבקש כאילו תרם בניין) הם תורמים כי הם רוצים לתרום בלי קשר למה ולמי

  2. אם האירגון מוכן שתכתוב מה שאתה רוצה, תכתוב מה שאתה רוצה. מן הסתם ברגע שרשמת אותו והכסף ניתן לשמו הוא זוכה בו ולא יועיל תנאי.
    ההבדל גדול, כשאדם מכתת רגליו ועובד שעות ימים ולילות להשגת הכסף נותנים לו דמי תיוון ושכרטירחה, אבל כאן זה סתם סיבוב על כספי צדקה..
    אם אותו אדם מסכים לתת הוא רשאי כמובן.
    ברור שדעת התורם שיקבעו קרטריונים ובלי זה הוא לא מוכן לתרום. זה שלמפרע הוא לא תמיד מסכים לקריטריון כזה או אחר אינו משנה את העובדה שאם זה היה מחולק בלי שום קרטריון לל מי שחוטף ראשון אף אחד לא היה תורם…
    ברור שהתורמים מעונינים שהכסף יגיע ביושר ובצורה נכונה למי שזה מגיע לו, בקטע הזה אני לא מסכים איתך.