חוזה התחייבות ללא טענת אסמכתא

שאלה:

שלום האם כאשר בהסכם נכתב 'דלא כאסמכתא' או 'מעכשיו' אפשר להתחייב על כל סכום למרות שהדבר נראה כאסמכתא. למשל, עובד מתחייב שאם יתחרה לעתיד במעבידו ישלם את כל שכרו חזרה. תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

הסכם התחייבות שלא נכתב בצורה תקינה, לא יחייב ההסכם, מאחר והתחייבות המתחייב היא אסמכתא בלבד, ולא התכוון באמת להתחייב. וכדי לסלק טענת אסמכתא צריך לכתוב בצורה תקינה, כדי שההתחייבות תהיה ברת תוקף.

חוזה התחייבות שיש בהתחייבותו משום אסמכתא לא יועיל שיכתבו דלא כאסמכתא להוציאו מידי טענת אסמתכתא – כמבואר בשו"ע סימן רז סעיף יח.

כתבו שההתחייבות תהיה מעכשיו לדעת מרן השו"ע התחיבות מעכשיו מסלקת טענת אסמכתא. ולדעת הרמ"א לא מועיל לסלק טענת אסמכתא. ולדעת הרמ"א צריך שתהיה התחייבות בקניין בבית דין חשוב. – ראה שם סעיף יד.

בהצלחה.