מקור מנהג אשכנז לקרוא הפטרה במנחה בתענית ציבור

שאלה:

שלום רב, רציתי לדעת לגבי קריאת התורה וההפטרה בארבעת הצומות.. נהגו הספרדים שלא להפטיר במנחה, אך האשכנזים נהגו להפטיר "דרשו ה' בהימצאו". האם יש מקור לקריאת ההפטרה במנחה של ארבעת הצומות – מדברי חז"ל? כלומר, האם נהגו חז"ל לקרא הפטרה בצום גדליה [לדוגמא]? בברכה.

תשובה:

שלום וברכה

הרמ"א בסי' תקסו מביא מנהג זה מדברי המהרי"ל, כלומר כך היה מנהג אשכנז עוד בתקופת הראשונים, וכן הובא בקרית ספר למאירי מאמר ה פרק א', שקוראים הפטרה בתעניות במנחה כדיע לעורר את העם לתשובה. אבל מתי בדיוק זה התחיל אינני יודע, יצויין שעצם קריאת הפטרה אינו מנהג מקורי מזמן תקנת קריאת התורה, אלא בזמן שגזרו על ישראל שלא יקראו בתורה תיקנו לקרוא הפטרה.