התרת קללות ונדרים כל הציבור יחד

שאלה:

בערב ר"ה היו 19 איש בביהכנ וכשעשו התרת קללות ונדרים כולם אמרו את הנוסח ביחד ולא התחלקו לשואלים ומשיבים.הרב טען שזה כאילו כל אחד שואל את כולם והם משיבים לו . ולי זה מוזר הרי כשהוא שואל הוא עסוק בלשאול ולא לשמוע שאלה וכן כשמשיבים. הרב טוען שכך עושים גם אצל הרב עמר והרב יצחק יוסף. מה דעתכם ואם אפשר עם מקורות.תודה ושנה טובה .

תשובה:

אינני מכיר מנהג כזה וזה אכן תמוה, התרת נדרים אמורה להיות באופן שאדם בא לפני הדיינים והם מתירים לו את הנדר. אפילו לגבי אותם הנוהגים שכמה אנשים אומרים יחד את נוסח ההתרה לפני שלושה דיינים כתבו הפוסקים שאין לעשות כן אלא כשהשעה דחוקה, ראה מטה אפרים תקפא מח ומנחת יצחק ח"ט סי' ס, אבל כך שאפילו אין דיינים מוגדרים זה בכלל תמוה.

שנה טובה ומבורכת.