אכילת בשר ביום טוב

שאלה:

שלום. לפי השיטה שמצווה גם בזמננו לאכול בשר בהמה לשם שמחת יום טוב, עדיין לא הצלחתי להבין האם מדובר בסעודת הלילה, היום, או שתיהן? האם מספיק לאכול בשר בהמה רק באחת הסעודות ואם כן איזו מהן עדיפה לצורך העניין? תודה וישר כח.

תשובה:

שלום וברכה

מצות שמחת יוןם טוב שמתקיימת בין השאר גם באכילת בשר ושתיית יין, קיימת גם בליל יום טוב, אלא שנחלקו הפוסקים אם הוא מדאורייתא או מדרבנן, ראה שער הציון סי’ תקכט ס”ק ב שמנה את השיטות בזה. אמנם מדברי הרמב”ם (יו”ט פ”ו הל’ יט) לכאורה מבואר שהמצוה היא רק ביום, שכן כתב אוכלים ביום בשחרית… וכן דייק מדבריו בשפת אמת סוכה מח ב. וליישב את הקושיא כתב בשפת אמת שם, שלדעת הרמב”ם אכן עיקר המצוה היא ביום, אבל מי שאכל בשר בלילה לא צריך לשוב ולאכול ביום, כי כבר יצא ידי חובתו.

על זה למעשה סומכים אותם שנוהגים בליל חג השבועות לאכול ארוחה חלבית, על המבואר לכאורה ברמב”ם שאין מצוה לאכול בשר פעמיים. גם מנהג העולם שאף שמקפידים על בשר בהמה ביום טוב, בלילה אוכלים בשר עוף.

מקורות:

על עיקר דין חיוב אכילת בשר ביום טוב בזמן הזה שאין לנו קרבן שלמים, ראה כאן. על המנהגים השונים בסעודת ליל שבועות ראה כאן.