מוקצה בדלת המקרר

שאלה:

בס"ד שלום רב 1.האם מותר בשבת לפתוח מקרר כשבדלת זו שפותחים יש תרופות ומשחות ? כשהמטרה כמובן להוציא שתיה ומזון . 2. האם מותר לפתוח את דלת המקרר כשהוא במצב שבת אך כשפותחים וסוגרים נלחץ המתג שבימי חול אחראי על הדלקת התאורה (שבשת היא לא יכולה להידלק בגלל מצב שבת ) ? תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

טילטול המוקצה אין בו חשש, כיון שזהו טילטול מן הצד, כלומר, את אינך נוגעת במוקצה אלא מטלטלת את הדלת שהוא עליה, אולם יש שדנו באופן שרוב הדברים המונחים על הדלת הן מוקצה או שהחשובים שבהם הם כאלו, אם דלת המקרר נחשבת בסיס לדבר האסור ואסור לטלטלה בשבת אף אם יוסרו ממנה במהלך השבת, ולהלכה נראה שאף לענין נדון זה יש להקל. לכן המחמיר להוריד את המוקצה מהדלת או לפחות להניח שם משהו יקר יותר מהמוקצה, תבוא עליו ברכה, אבל מעיקר הדין אין בכך צורך.

אם הכפתור מנותק אין בעיה שנלחץ.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כ סעי’ עד, וטעמו, שהואיל והדלת אינה כלי בפני עצמו אלא תכליתה לשמש את המקרר, אין היא נעשית בסיס לדברים המונחים עליה, וראה ארחות שבת פרק יט הערה תלה שהגר”ש אויערבך הסתפק בזה, כיון שבשונה מדלת הבית שעליה נר, כאן הדלת היא חלק מהכלי עצמו ואינה טפילה לו בלבד.