כף בשרית בסיר חלבי והמאכל פרווה

שאלה:

שלום הרב, בישלתי תפו״א בסיר חלבי ובטעות עירבבתי עם כף בשרית באמצע הבישול. האם מותר להוסיף לתפו״א מאכלי חלב? בתודה מראש

תשובה:

שלום רב

ראשית נדון אם בכלל התפוח אדמה מותר באכילה ואם הכלים כשרים או טעונים הגעלה:

במקרה שהכלים אינם בני יומם, כלומר, לא השתמשו בהם בתוך ה24 שעות האחרונות לחלב או לבשר, הכל כשר. במקרה שהסיר הוא בן יומו והכף אינה בת יומה, הסיר והתפוח אדמה כשרים, אולם הכף טעונה הגעלה. אלא שהתפוח אדמה בחזקת בשרי ואין לאוכלו לכתחילה עם חלב. במקרה שהכף בת יומה והסיר אינו בן יומו, הדין להיפך, אלא שבמקרה זה אם יש הרבה תפוח אדמה – פי שישים כנגד הכף, הכל כשר. במקרה שגם הסיר וגם הכף בני יומם, כל הכלים טעונים הגעלה והתפוח אדמה אסור במאכל [אא”כ יש פי שישים כנגד הכף]. בכל מקרה של ספק על הכלים רשאים להניח שאינם בני יומם, לפי ש”סתם כלים אינם בני יומם”.

בהנחה ששני הכלים לא היו בני יומם, למנהג בני ספרד מותר לאכול את התפוח אדמה אם בשר או חלב איך שרוצים, ולמנהג בני אשכנז אף שלכתחילה מחמירים אם כבר נעשה יחד מותר לאכול.