זמן האבלות כשנפטר בארץ אחרת

שאלה:

אחות שנפטרה בחוץ לארץ ואינני מתכוון להשתתף בלוויה האם אני אונן עד לאחר הלוויה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שמדובר במקום רחוק ואתה לא מגיע ללויה, ברגע שלקחו את הנפטרת לחו"ל [או שהיא כבר בחו"ל] פסקה האנינות. השאלה היא ממתי מתחילים לשבת שבעה, ובזה נחלקו הדעות, ואם גדול הבית, כלומר אדם שהמשפחה כולה נשענת עליו [במידה ויש אחד כזה] נוסע ללויה כולם מתחילים לספור את השבעה מהקבורה, ואם אין, אזי השבעה מתחילה מיד. ויש שסברו [הנצי"ב במשיב דבר ח"א סי' עב] שדין זה דוקא אם נפטר כאן והוליכוהו למקום אחר, אבל אם נפטר בארץ אחרת בכל מקרה האבלות מתחילה בקבורה, אולם רבים חלקו בזה [מהרש"ם, חלקת יעקב ח"א סי' קפח, אגרות משה יו"ד ח"א סי' רנג] ולדעתם גם באופן כזה האבלות שבעה מתחילה מיד.

בשורות טובות ומן השמים תנוחמו.