אונן כשקבעו את הלוויה לעוד ימים מספר

שאלה:

שלום וברכה לפלוני נפטרה אחותו הבעיה היא שמשפחת הנפטרת חילונים גמורים ודחו את ההלויה לעוד שבוע מה דינו של האח במשך השבוע האם צריך הוא לנהוג באנינות כל השבועה. פרט שיכול להיות חשוב. האח גר בארץ והוא שומר תורה ומצוות והגיע כעת לצרפת להשתתף ההלויה שתהיה בעוד כשבוע. בברכה א.א

תשובה:

שלום וברכה

בשו"ע בסי' שמא סעי' ג כתב, שבמקום שיש כתפים מיוחדים [אנשי חברה קדישא] שממונים על הקבורה, ברגע שהאונן סידר מולם את כל הנדרש ומסר להם את הנפטר, בטל דין האנינות והוא מותר בבשר ויין, ובפתחי תשובה שם הביא בשם הנודע ביהודה שמאותה שעה הוא גם חייב בכל המצוות. אמנם בפתחי תשובה שם הביא מחלוקת אם דינו של הנודע ביהודה אמור גם באופן שאותם קרובים יבואו ללויה או רק באופן שהוא נקבר במקום אחר ואינם באים עמו, אבל בלאו הכי בגשר החיים פרק יח ב-כא הביא שלכל הדעות מותר לאונן להחמיר על עצמו במצב כזה ולקיים את כל המצוות התפילות והברכות, וכאן הרי גם מחלוקת יש בזה בדבר, ובנדון דידן יש עוד סיבה לומר שיחול עליו הכל, כיון שנקבע מועד ללויה, ולא עשוי להיות שום טורח המוטל עליו בענין זה יותר, וסיבת העיכוב אינה בגלל העיסוק בלויה אלא בגלל הממתנה למועד הנקוב, ואפשר שכאן הכל מודים שחייב במצוות, לכן נראה שאין דינו כאונן.

בשורות טובות ומן השמים תנוחמו.