נדרתי לשמור שבת – מה עלי לעשות?

שאלה:

שלום רב, לפני שנתיים בדיוק נבחנתי במבחן חשוב לפני לימודי תואר ראשון באוניברסיטה, הייתי צריכה לעבור את המבחן בציון גבוה כלשהו כדי להתקבל ללימודים. כמובן שהשקעתי ולמדתי, יום לפני המבחן הלכתי לרב בקבר של אחד הצדיקים לקבל ברכה, קראתי פרקי תהילים והדלקתי נרות, דיברתי בלב אל אלוקים וביקשתי שיעזור לי ושיהיה לצידי ושאם אני אעבור את המבחן אני אשמור את השבת, (אני לא זוכרת את הנוסח המדויק אבל לא השתמשתי במילים "אני נודרת").. עברתי את המבחן בציון גבוה אך לצערי לא שמרתי שבת.. בביתי לא שומרים שבת, אומנם אבא שלי אדם מסורתי והולך לבית הכנסת בשישי שבת, לא מדליקים אש, עושים קידוש והבדלה אך לא שומרים שבת ולא ידעתי איך להתנהל אז יצא שדחיתי את זה ולבסוף זה לא קרה עד עכשיו. לא ידעתי אם הדבר נחשב לנדר, מה עליי לעשות, למי לפנות, את מי לשאול.. אגב, מאז הלימודים לא צלחו אז כבר התחלתי לחשוב עם עצמי שאולי זה בגלל זה.. עברו מאז שנתיים, מה עליי לעשות? אם אשמור עכשיו שבת ההבטחה שלי "תשוחרר"? או שעליי ללכת להתרת נדרים? והאם חייב לבצע זאת מול רב?

תשובה:

שלום וברכה

אני מוכרח לומר שהשאלה שלך כואבת עד עמקי הנפש!! אם רק היית יודעת מה זו שבת!! וכי רק בגלל הנדר צריך לשמור שבת? הרי יהודים במשך 3500 שנה מסרו נפש על מצות השבת שהיא המשמעותית ביותר שיש לעם היהודי! תחת אימי הנאצים והאינקוזיציה והסובייטים שרדפו כל יהודי שומר שבת עד חרמה, יהודי היו מוכנים בכל הדורות למסור נפש ולא לחלל את השבת, אז כאן בארץ ישראל לא נשמור אותה? את הרי יהודיה מאמינה אחרת לא היה אכפת לך מהנדר… איך יהודיה מאמינה לא שומרת שבת? איך? יש איזו תובנה משונה כביכול מבחינת בורא עולם זה לגיטימי להיות חילוני, יש שני מסלולים והעיקר שאני איש טוב… זו טעות! אין שני דרכים, בורא עולם מחכה לכל יהודי ויהודיה  ומבקש ממנו לשמור את המצוות, זה התפקיד שלנו היעוד והתכלית! לשמור שבת זה לא בונוס שנותנים לבורא עולם בשביל הצלחה כזו או אחרת, זו חובה בסיסית שמוטלת על כל יהודי/ה.

שמרי את השבת והיא תשמור עליך.

שנה טובה ומבורכת!