שואל שהשאיל אופניים לחבר

שאלה:

שלום רב.הבן שלי הבוגר וחבר שלו עשו טיול אופניים כשבמהלך הטיול החבר נתן לבני לנסוע באופניים שלו שבעצם היו מושאלות לו בעצמו על ידי חבר שלישי.הבן שלי נפל עם האופניים והוא שואל מה הדין( לכאורה שאלה פשוטה אבל היה לי ספק שמא החבר שנתן לבני הוא משאיל שלא מדעת והוי גזלן שקונה ואם כן הוא זה שמשאיל ואולי הוי שאלה בבעלים. ואולי זה לא נכון ואיני יודע כי לא למדתי טוב את הסוגיות האלה)

תשובה:

שלום וברכה,

אין השואל רשאי להשאיל. אמנם אם עבר השואל והשאיל את החפץ השאול לאחר, אינו נחשב לגזלן אלא נחשב למעביר על דעתו של בעל הבית. ואנו פוסקים שמעביר על דעת בעל הבית אסור, אבל אינו גזלן בכך. ולכן השני שקיבל את השאול יש לו כל דיני שואל – וחייב לשלם על נזקי האופניים.

פטור של שאלה בבעלים אין כאן. א. אין כאן מי שנשאל לו. ב. צריך שהבעלים עצמם יישאלו ולא שלוחם. ואף הסוברים שגם בשליח יש פטור של שמירה בבעלים, אמנם במקרה הנ"ל שלא נשלח להישאל עבורו לכו,ע אין פטור של שמירה בבעלים.

בהצלחה.

מקורות:

שואל שהשאיל לאחרים אינו פשיעה ואין דינו כגזלן – ראה ש"ך חו"מ סימן עב ס"ק קמ.

דין שאלה בבעלים דוקא בבעלים ולא בשלוחם. וי"א גם בשליח, אמנם כאשר לא נשלח להישאל לו אין פטור בבעלים – ראה שו"ע סימן שמו סעיף ו.