צומות קלים לנשים

שאלה:

שלום לכבוד הרב, ראיתי שכתבו הגרש"ז וכן הגראב"ד העדה-החרדית, שיש מנהג להקל לנשים דלא לצום את הצומות הקלים, ובפרט היכא דיש לה קושי. הבנתי שהעיקר הוא מצד הטיפול בילדים. אשתי מאוד חלשה בצומות עד שבאה כמעט לידי עילפון. בימי הצומות הקלים היא צריכה להגיע לעבודה (מורה) – האם מותר לה להקל בצומות? תודה מראש

תשובה:

היה מנהג כזה בירושלים שנשים לא צמות בארבעת הצמות הקלים, מקורו לא ברור, אבל מי שכך נוהגים בקרב בני קהילתו יש לו על מה לסמוך. הטיפול בילדים אף פעם אינו נימוק, אם קשה לה לטפל בילדים הבעל יטפל והיא תשכב במיטה במזגן, כנ"ל לגבי העבודה, אבל באופן כללי אשה שמתקשה מאוד לצום יש לה על מה לסמוך להקל בארבעת הצומות הקלים.