לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מתארח בשבת אצל מי שחשוד על המעשרות

שאלה:

שלום לרב, אורח שמתארח אצל אנשים שסביר להניח שלא הפרישו תרומות ומעשרות מפירות שקנו בחנות/שוק, כיצד ינהג? וכיצד יעשה שמתארח בשבת? והאם הדין שונה כשהאורח הוא כהן? תודה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שלא מדובר בטבל ודאי אלא בדמאי, ניתן לעשות תנאי מערב שבת שיוכל להפריש מהם בשבת, ובשבת תפריש.

נוסח התנאי בערב שבת: היותר מאחד ממאה ממה שאני עתיד להפריש יהא תרומה גדולה בצד צפונו, אותו אחד ממאה הנשאר ועוד תשעה חלקים כמותו בצד צפונם של הפירות יהיו מעשר ראשון. אותו אחד ממאה שהתנתי שיהיה מעשר ראשון יהיה תרומת מעשר, ומעשר עני יהא בדרמם של הפירות. ואם צריך מעשר שני, יהא מעשר שני בדרומם, ויהא מחולל הוא וחומשו על פרוטה שיחדתיה לחילול מעשר שני, ואם אין בו שווה פרוטה, יהא מחולל הוא וחומשו בשוויו.

פירות לא כדאי לאכול בגלל חשש ערלה, דברי אמורים לגבי ירקות.

מקורות:

ראה רמב"ם מעשר פ"ט הל' ט, וחזון איש דמאי סי' ט ס"ק י, וע"ע שמירת שבת כהלכתה פרק יא. על כך שמותר לאורח להפריש מהמוגש לפניו בלי נטילת רשות, ראה ירושלמי דמאי פרק ז הלכה א, וראה חזון איש שם ס"ק כב שדין זה אמור גם כשהמארח הוא חשוד על המעשרות. בטבל ודאי מועיל התנאי רק אם הפירות שלו.