כמה להמתין לתפילה במנין?

שאלה:

שלום וברכה. כמה זמן אדם צריך להמתין במקום כדי להתפלל במניין? היי' אם צריך ללכת למקם כלשהו או שהוא הגיע לבית כנסת והתברר לו שאין עכשיו תפילה אלא אחר זמן. כמה זמן צריך מהדין להמתין (ראיתי בשו"ת מסוים שהשווה דין זה למה שאדם צריך ללכת מיל כשנמצא במקומו כדי להתפלל במניין, ומשם הקיש שאין חיוב לאדם להפסיד זמן של יותר מ36 דקות (מיל הלוך וחזור) כדי להתפלל במניין ויכול להתפלל במקרה כזה לבדו). האם הרב מסכים עם ההשוואה? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

ההשוואה נכונה ופשוטה, אכן הקובע הוא הזמן ולא ההליכה בפועל, וממילא אין הבדל אם מדובר בזמן נסיעה או בזמן המתנה, אבל יש לשים לב במה מדובר, הרי ברור שאין בכל מקום מנינים בכל רגע… ברור שמוטל על האדם לסדר את היום שלו בהתאם לזמני תפילה במקומו, ואם יש נניח מנין בבוקר בשעה 7:00 לא יוכל לומר לעצמו בשעה 6:00 כל יום: ובכן אני מעכשיו מתחיל להמתין ואני פטור… אין לזה טעם, אלא הכוונה כאשר אדם נקלע לאיזה מקום באקראי ומחפש מנין ולא מוצא וממהר ללכת משם, אז חיוב ההמתנה והחיוב לשבש כביכול את הסדר התקין הוא לפי כלל זה. אבל בכל מקרה אחר, כאשר אינו נקלע באקראי תוך כדי דרכו, אלא שם הוא חי או בלאו הכי נשאר שם, חייב להמתין.