דמי תיווך לעסקה שנתקלה

שאלה:

בס"ד מתווך תיווך לי דירה בבלעדיות, אולם העסקה נתקלה בקשיים ולא יצאה לפועל. לאחר זמן, ראיתי שבעלי הדירה מפרסמים את הדירה למכירה באתר באינטרנט, ואני מבין שכבר נגמרה תקופת הבלעדיות. פניתי לבעלי הדירה ישירות, והצלחנו ביננו להגיע לידי גמר העסקה. האם אני צריך לשלם דמי תיווך למתווך? ואם כן, האם זה יהיה רק בגדר 'מתחיל' מאחר ורק התוודעתי לדירה לראשונה בזכות המתווך, אבל למעשה הוא לא פישר וגישר בין הצדדים?

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שחיבר בין הצדדים והעסקה נתקלה, ואח"כ הגיעו לעמק השווה והסכימו על העסקה, לא הפסיד המתווך את שכרו. אם היה כאן עסקה חדשה שלא דובר עליה – המתווך הציע דירת שלושה חדרים והדירה הייתה חמשה חדרים – ואח"כ הסכימו הצדדים לסיים, לא נחשב לעבודת המתווך. אבל קשיים רגילים שיש בעסקה, ואח"כ הגיעו להסכמה יקבל המתווך את שכרו.

אם המתווך תקע את העסקה והעסקה ירדה לא נחשב שהמתווך סיים את העסקה.

עבודות של גישור שהתרשל המתווך ולא עשה את עבודתו, פוחתים לו משכרו ומקבל כדין מתחיל. אבל אם לא הייתה התרשלות מצידו אלא שהצדדים החליטו להסתדר לבדם, מגיע לו את שכרו.

כדי לקבוע את ההלכה בזה כדאי שתפנו לדיין כדי שישמע את פרטי הדין ויקבע את ההלכה.

בהצלחה.