פיצויי פיטורין למועסק בשחור

שאלה:

אני הועסקתי בתלמוד תורה בשחור בלי תלושים, כאשר העסיקו אותי היה נהוג בחיידר כמה דברים בעיני תשלום אך ללא שום חוזה, כמו משכורת 13, וחובת מסירת דמי מעשר להנהלה, וכן היה נהוג שכאשר מלמד מתפטר הוא מקבל פיצויים כפי השנים שלימד, אני התפטרתי עקב מעבר דירה, וכעת אומר לי המנהל שהוא שאל רב שאמר שכיון שהוא מעסיק בשחור אינו צריך לתת פיצויים עם מי הצדק והאם אני יכול ללכת לתבוע.

תשובה:

שלום וברכה,

נהוג לתת תשלום פיצויים לעובד שפוטר, ובשכירות פועלים המנהג קובע, וכדברי המשנה השוכר את הפועלים…. הכל כמנהג המדינה. ומאחר ויש מנהג לשלם מה משנה אם העובד מועסק בתלוש או בשחור. וכיום בבתי הדין מחייבים פיצוים גם לעובד בשחור. איני יודע מה כוונתו לשאלת רב, מסתבר שלא נתן לרב פרטים מדויקים.

בהחלט יש לך מה לתבוע, אבל התביעה צריכה להיות בבית דין רבני בלבד ולא בבית הדין לעבודה.

בהצלחה.