שליח שאינו חייב בתשלום מיסוי מחמת פטור נכות – למי הרווח?

שאלה:

הסכמתי לחבר לרשום קניית נכס שלו על שמי בשביל לקבל סכום מסויים + כל ההוצאות, ההוצאות כוללות מיסוי 6% ולי יש פטור של נכות הוא לא יודע ואין ברצוני ליידע אותו, מותר לי לקבל ממנו את ה6% מיסוי?

תשובה:

שלום וברכה,

אם נחסכו הוצאות בגלל פטור של נכות, אינך יכול לדרוש את ההוצאות שלא היו. אמנם כיון שחיסכון ההוצאות היו מחמתך תוכל לדרוש 20% מהרווח שהרוויח המשקיע. דהיינו אם היה רווח של 6%, תוכל לדרוש 1.2% עבורך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ש"ך חושן משפט סימן קפג ס"ק טו: "ועיין במרדכי ובתשובת מיימוני מי ששולח סחורה לחבירו ממקום אחר והיו מחוייבים במכס והשליח בערמותו ובחכמתו הבריח מהמכס אין זה מבריח ארי כו' כיון דהפסד המכס היה ברור וצריך לשלם להשליח שכר ההנאה שההנהו".

הרי לנו שאם השליח בערמתו חסך הוצאות למשל, הרווח לבעל הבית. ולכן פטור של מס מחמת נכות של השליח לא יכול השליח לגבות את ההפרש לעצמו. אמנם מקובל שאם משתמש בשמו של חבר להיפטר ממס או הוצאות שמשלם לו כ20% מהרווח שהרוויח בהשתמשות של שמו. ואת זה תוכל לדרוש.