אנשים בעלי מוגבלות – חינוך מיוחד – בבית הכנסת

שאלה:

ב"ה רציתי לשאול את כבוד הרב, עד כמה יש להתאמץ לקחת מבוגרים עם חינוך מיוחד לתפילה במניין. מה הדין כשיש חשש שיפריעו לתפילה? מה הדין אם הם נמצאים בבית הכנסת, ולא יודעים להתפלל? במידה והם באים לבית הכנסת, ומגיעה ההסעה לקחת אותם באמצע שמונה עשרה, האם מותר להפסיק ולהוציא אותם להסעה, או שהדבר אסור? אם יודעים שיתכן שיקרה הדבר, האם מותר להתחיל ולהתפלל. תודה גדולה.

תשובה:

נתחיל מהסוף. להפסיק באמצע שמונה עשרה כדי שהנהג של ההסעה לא יחכה?! בודאי זו לא סיבה…

לעצם הענין הכל לפי המצב, ברור שאם זה ישמח אותם ויחזק אותם ויקשר אותם קצת למשהו רוחני לפי רמתם, זה חשוב, ויש לעשות הכל כדי שזה לא יפריע. מי שאינו יכול להיות במקום בשקט אין להביא אותו, אבל מי שאפשר להעמידו במקום מסויים ורק מידי פעם להזכיר לו וכו', למה לא להביא אותו? אדרבה. כמובן לא צריך כל יום ולא צריך כל התפילה. לשיקול דעתך.

העצה הכי טובה, שהמדריך שמביא אותם יתפלל במנין מוקדם יותר, קשה לי להאמין שאדם שמנהל עדת אנשים במצב כזה, יכול לשים לב היכן הוא אוחז בתפילה ולכוון לפירוש המילים שהוא מוציא מהפה…

בהצלחה רבה ותזכה למצוות.