קנס וריבית בחוזה שכירות

שאלה:

אני משכירה דירה. שמעתי שקנס מותר. אך, מה ההבדל בין קנס לריבית? האם אפשר לרשום בחוזה שעל כל יום שהשוכרים מאחרים את התשלום החודשי ישלמו לי סכום מסויים? וכן, על כל יום שלא מפנים את הדירה בסוף זמן השכירות?

תשובה:

שלום וברכה,

קנס שהולך ומתרבה כו"כ עבור כל יום, אסור משום איסור ריבית, גם אם כותב שזה קנס. ולכן אסור לקחת קנס על איחור בתשלום.

הפוסקים התירו קנס חד פעמי בלבד.

ניתן להתנות בחוזה שאחר סיום תקופת החוזה כל יום שנשאר בדירה או שנשארים חפצים בדירה מחיר הדירה הוא כו"כ ליום. ולמרות שהמחיר הוא גבוה מאוד – מותר. ואין בזה איסור ריבית כיון שאין כאן הלוואה, אלא שכירות בית במחיר יקר. וגם איסור אונאה אין כאן, כיון שהשוכר מביא על עצמו את האונאה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קעז סעיף טז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לכבוד הרבנים.
    אבל יש הבדל אם השוכר מאחר ב-10 ימים או בחודשיים.
    האם מותר להוסיף עוד קנס למקרה שאיחר בחודשיים למשל? (ואז גם אוכל להוסיף שיש לי זכות לפנותו)

  2. שלום,
    אין הבדל בין איחור של יומיים לחודשיים, קנס שהולך ומתרבה אסור בכל מקרה, ואם הקנס גדל עבור איחור גדול- אסור.
    הטוב ביותר להתנות שאחר זמן החוזה המחיר יעלה כו"כ ליום. ואז אין איסור ריבית כלל.