אכל ענבים וחתם במעין שלוש על המחייה

שאלה:

אדם שבירך על ענבים ברכה אחרונה על העץ ועל פרי העץ אבל חתם בסוף על המחיה מה דינו האם יצא ידי חובה. בבקשה אם אפשר מקורות.

תשובה:

שלום וברכה

כיון שהחתימה היתה שלא כדין, חייב לחזור ולברך. כמובן בתוך כדי דיבור אפשר עדיין לתקן בלי לחזור מתחילה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רח סעי' טו-יז ומשנה ברורה שם, וע"ע סי' נט ס"ק ד על כך שהחיתום עיקר. אמנם באופן שלא טעה אלא שאכל כמה מינים ובחתימה הזכיר רק אחד מהם, זה כבר נדון רחב בין הפוסקים אם די בכך שהזכיר נכון בתחילה, ראה סי' תפז סעי' א ובפוסקים שם.