שכן שמרחיב על הרחבה קיימת והמרחיב מכר את הדירה לאחרים – למי משלם

שאלה:

שכן שביצע הרחבה והוסיף חדר, ומכר את דירתו. אחר זמן השכן שמעליו רוצה להרחיב על ההרחבה של השכן, וברור שצריך להשתתף איתו בהוצאות שהרחיב בשעתו, ושאלתי למי צריך לשלם האם לשכן שהרחיב, או לשכן שקנה את הדירה וגר בה עכשיו – למוכר או לקונה??

תשובה:

שלום וברכה,

שאלה יפה! נחלקו בזה הדיינים (דייני זמנינו) למי יש לשלם. יש הסוברים שהקונה רכש את הדירה רכש את כל הזכויות שיש בדירה, ועכשיו שבונים על גביו יש לשלם לקונה. ויש שסוברים שיש לשלם למוכר מאחר והוא הוציא את ההוצאות ונהנים מהוצאתו שהוציא, ולמרות שמכר את הדירה, מי אמר שמכר את הזכות שיש לו על השכן.

ולענ"ד נראה בצד ב' – למוכר. וטעם הדבר שהתשלום שמשלם לשכן שהרחיב הוא משום נהנה – שנהנה מההוצאה שהוציא עבורו בזמן שהרחיב. ודעת החזו"א שחישוב התשלום לפי זמן ההוצאה ולא לפי שעת ההרחבה, ולכן אם התייקר החומרי בנייה, משלם לפי שער של זמן ההוצאה. וכיון שהחיוב על שהוציא הוצאות עבורו, א"כ מה אכפת לן שמכר את דירתו, החיוב עבור שהוציא בזמנו הוצאות, ולא על המציאות שבונה על גביו, ולכן יש לשלם למי שהוציא את ההוצאות. ועל כן נראה שהחיוב לשלם למוכר.

בהצלחה.