מצאתי ארגז של חברת תנובה

שאלה:

שלום מצאתי ברחוב ארגז פלסטיק של תנובה, משומש היטב, קצת שבור, שמישהו זרק והפקיר בשולי הדרך. מסוג הארגזים הרבים שנמצאים ליד הסופרים וחנויות המכולת. האם צריך להשיב אותו לתנובה מדין השבת אבידה או העובדה שכבר נגזל ועבר לרשות מישהו אחר ואח"כ הופקר הפקיע אותו מבעליו המקוריים ואז אוכל לזכות בו ? אם היה אפשרי הייתי שמח לשלם עליו אבל עדיין לא מצאתי דרך איך לעשות את זה

תשובה:

שלום וברכה,

השאלה היא קשה, מאחר ואין ייאוש על הארגז של תנובה. אין אדם מסוים שבסמכותו להתייאש מהחפץ, וכל אבדה שאין בה ייאוש אסור לקחתה. ולכן אדם שמצא או קיבל ארגז של חברה שהושלך על ידי משתמש שלא ברשות – אסור לקחת.

בדבריך כתבת שהארגז משומש וקצת שבור, ואם כך, יש להקל ולא מצד אבדה אלא מציאות של הפקר. אם ברור שהחברה לא תקבל את הארגז, ואין לחברה כל שימוש בארגז שבור – יש לראות את הארגז כהפקר, ובהפקר אין צורך בייאוש – ויש להקל בארגז ששבור, או בארגז שהושלך לאשפה, שנעשה הפקר.

בהצלחה.