כהן שנשא אישה שאסורה לו – האם חייב לה כתובה?

שאלה:

שלום רב בת כהן נישאה לגוי בחו"ל. התגרשה ממנו. לאחר מכן נישאה לכהן פה בארץ (הוציאה אישור רווקות). כיום מתגרשת מהכהן. האם יש לה כתובה? המדובר בחללה וזונה (שכן גוי הבא על בת ישראל עשאה זונה) שנישאה לכהן. האם הדין כמו אלמנה לכהן גדול או גרושה לכהן הדיוט שעל פי המשנה ביבמות יש להם כתובה (פרק ט, משנה א)? או שמא כאן הדין שונה שכן היא פסולה והוא אינו פסול. המקרה יידון בקרוב בבית הדין אשמח להפניות למקורות.

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שהכהן ידע שהיא נבעלה לגוי וכי היא אסורה לו. אז ראשית, מה ההבדל בין כהן הנושא אישה שאסורה לו, או כהן גדול הנושא אישה שאסורה לו, בשני המקרים הוא כהן ללא כל דופי, ורק עוברים עבירה ונושאים נשים האסורות עליהם.

לעצם השאלה, כבר נפסק בשו"ע אבה"ע סי' קטז סעי' א': "הנושא אחת מחייבי לאוין, אם הכיר בה יש לה עיקר ותוספת וכל תנאיה; ומיהו מזונות אין לה אלא לאחר מותו, אבל בחייו אין לה". ומאחר שאישה זו מוגדרת כזונה ביחס לכהנים, והיא אסורה לכהן באיסור לאו. לכן יש לה כתובה ותוספת כתובה. אולם אם לא ידע שהיא היתה נשואה לגוי זה נושא אחר, רק שקשה לי להאמין שלא ידעה.