נידה חייב כרת או מלקות?

שאלה:

שלום וברכה, רציתי לשאול שאלה שלא קשורה להלכה אלא דוקא לפירוש משנה בפרק ג' משנה א' במסכת מכות. כתוב שם שאחד מהדברים שעליהם מקבלים מלקות, זה הבא על הנידה. ניסיתי להבין ולא הצלחתי, וגם הסתכלתי במכסכת כתובות פרק ג'. שאלתי שלי היא: הרי ידוע שנידה היא מחייבי כריתות, ולא מלקות. וחייב מיתה הוא לא משלם ולא מקבל מלקות כי קם ליה בדרבה מיניה, א"כ למה כתוב שהם מקבלים מלקות? תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

על איסור נדה יש חיוב כרת וגם חיוב מלקות.

כל חייבי כריתות לוקים. וחייבי מיתות בית דין אינם לוקים. ולכן נדה שאין על זה חיוב מיתת בית דין אלא חיוב כרת – לוקים.

קם ליה בדרבה מיניה שייך רק בממון – אם יש חיוב מיתה יחד עם חיוב ממון נפטר מעונש ממון. וכשיש חיוב כרת יחד עם חיוב ממון כגון אכל חלב של חברו, שיש בו איסור כרת ואיסור גזל, יש סוברים שאין חיוב תשלומים מדין קלב"מ. והש"ך פוסק שחייב לשלם ואין קלב"מ בחיוב כרת.

בהצלחה.

מקורות:

ראה רמב"ם איסורי ביאה פרק א הלכה ז.

ש"ך סימן שנ ס"ק א.