שירת פיוט בארמית כשאין מנין

שאלה:

בסד שלום הרב! עוד כמה ימים אני עורך בקהילה ערב סליחות. רציתי לשאול האם אפשר לשיר ולנגן פיוט 'רחמנא דעני' האם זה תלוי אם יש מניין או לא מכיון שזה בארמית?

תשובה:

שלום וברכה

הדין הזה שלא אומרים פיוטים בלשון ארמית אלא בציבור אינו איסור, אלא שאין לומר תפילות אלו כי ביחידות אנו זקוקים לסיוע המלאכים והם לא נזקקים לתפילות בארמית שאינם מבינים. ממילא אם מדובר בפעילות של קירוב רחוקים ונזקק שם מוזיקה ושירה, וזה השיר שיש לכם יפה ומרגש – אין בכך איסור. ככלל תנסו שיהיה מנין ויוכלו לומר י"ג מידות ותסבירו להם מה זה הי"ג מידות, שלא יצאו רק עם ערב שירה אלא עם הבנה אמיתי מה זה סליחות ומה הוא אלול ומה הם הימים הנוראים.

בהצלחה רבה בעבודת הקודש.