נדרי תענית במחשבה / מה זה נדר?

שאלה:

שלום למדתי המטה אפרים שיש אנשים שמתענים כל חודש אלול ואז אני לא זוכר אם אמרתי או רק חשבתי שאני גם רוצה להתענה כל חודש אלול אחר כך אמרתי בפה שאני לא רוצה להתענה האם אני צריך לחשוש מנדר וכו'? (אף פעם לא היה לי ocd לגבי נדרים)

תשובה:

שלום וברכה

אין כל צורך לחשוש, ראשית, רצון אינו נדר… נדר זו החלטה מושכלת ומוחלטת בעיקר בפה, ויש סוברים שבנדרי מצוה גם במחשבה [לרוב הדעות יש לחשוש במחשבה רק על נדרי צדקה ולא על נדרי תענית, ראה שערי תשובה סי’ תס ומהר”ם שיק או”ח סי’ רמט וערוך השלחן סי’ רנח סעי’ לט ועוד רבים. אמנם בחתם סופר אבהע”ז ח”ב סי’ קא חשש שנדר חל גם במחשבה כאשר הוא לדבר מצוה, ושאין הבדל בין תענית לשאר מצוות, וכן דעת היעב”ץ בהגהותיו נדרים ח ב, ולכן יש לחשוש לדעה זו. אבל שוב, רק בקבלה מוחלטת ולא בתיכנון בעלמא.], במקרה שלך ניכר במפורש שלא מדובר בהחלטה מושכלת ומחושבת אלא סתם הירהור שחלף בראש וזה מקובל לכל הדעות… אין בעיה.