מוקצה – נייר מקומט / מה זה גרף של רעי

שאלה:

האם דף מקומט, טיוטה של מסמך שהייתה אמורה להיזרק לפח אך נשארה על הרצפה לפני שבת, האם היא מוקצה מחמת גופו או שאפשר להכניסה לפח במהלך השבת?

תשובה:

שלום וברכה

טיוטה כזו היא ודאי מוקצה ויש להמנע מלהשליך לפח, אא"כ הליכלוך רב כל כך שזה כבר בגדר גרף של רעי שמפריע לאנשים שנמצאים שם וגורם להם צער, שבאופן זה התירו כמובן לפנות, ועל כך סומכים באופן כללי בנקיון הבית בשבת ובהשלכת קליפות וכדומה לאשפה. ואכן לא מאוד מוגדר בפוסקים עד כמה ניתן להקל בזה… לגבי קליפות על השולחן נהגו להקל, וראה בזה בארחות שבת פרק יט סעי' שלה מהגרש"ז אויערבך, אבל ברור שאם יש קליפות על הריצפה בחצר למשל שאנשים פחות מקפידים כל הזמן לנקות – אסור לפנות וכו'… ברור שנייר על הריצפה אינו גרף של רעי…