ללחוץ על הלווה שיפרע – לא תהיה לו כנושה

שאלה:

שלום וברכה אח שלי ביקש ממני להוציא בשבילו הלוואה מהבנק בשביל להשקיע בעסק הוא מחזיר בתשלומים לבנק כל חודש, בשלושת החודשים האחרונים הוא לא שילם לבנק, הבנק העביר את התיק לגבייה והם גבו מהחשבון שלי את התשלומים אני מבקש מאח שלי שיחזיר לי את הכסף שנגבה ממני והוא אומר שאין לו כרגע וכשיהיה הוא יחזיר לי מה אני יכול לעשות? מותר לי לבקש שוב ושוב?

תשובה:

שלום וברכה,

אם לא יודע האם יש לו כסף או נכסים לפרוע – מותר לך לדרוש ממנו את החוב. ואם ידוע לך שאין לו כסף לפרוע אסור לדרוש ממנו לשלם, משום איסור 'לא תהיה לו כנושה'.

גם במקרה שמותר לדרוש את הלוואה כדאי לעשות זאת בצורה חכמה ותועלתית, אולי תפרוס לו את החוב לתשלומים, או שתברר אצלו מתי יוכל לפרוע את חובו.

בהצלחה.

מקורות:

דיני איסור לא תהיה לו כנושה – ראה שו"ע חו"מ ריש סימן צז ובכסף הקודשים שם כתב שהאיסור חל רק אם ידוע לו שאין במה לפרוע.